Translate

2021. gada 20. marts

Saeimas un nevalstisko organizāciju foruma diskusiju kopsavilkumi

5.martā norisinājās ikgadējais Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums, kurā diskutēja par valsts un sabiedrības izturētspēju Covid-19 pandēmijas laikā. Forumā dalībnieki piedalījās divās paralēlās tematiskajās diskusijās “Sabiedrības drošība un demokrātija pandēmijas apstākļos” un “Sociālā slodze un sabiedrības izturētspēja krīzes laikā: ko varam darīt labāk?”. Šobrīd ir apkopoti abu diskusiju kopsavilkumi.

Diskusijas “Sabiedrības drošība un demokrātija pandēmijas apstākļos” galvenie ieteikumi:

1) Arī pēc pandēmijas beigām saglabāt iespēju NVO  piedalīties Saeimas komisiju darbā attālināti;

2) Izveidot un attīstīt komunikācijas kanālu, kur NVO var nodot saviem biedriem visai valstij svarīgu informāciju (nepārvēršoties par propagandas kanāliem un cienot neatkarīgu žurnālistiku);

3) Valdībai un Saeimai atzīt kvalitatīva pilsoniskā dialoga nozīmi – proti, pilsoniskajam dialogam (Valdība/Saeima- NVO) jābūt līdzvērtīgam sociālajam dialogam (Valdības- LDDK/LBAS dialogam), NVO jābūt vietai pie reformu sagatavošanas galda.

4) Lai NVO varētu pildīt abas apspriestās funkcijas – (1) palīgs valstij, savienojot valsts institūcijas ar sabiedrību; (2) kvalitatīvu padomu sniedzējs valdībai/Saeimai – NVO sektoram vajadzīga stiprināšana un attīstība, tai skaitā ilgtermiņā prognozējamas un pietiekamas finanses.

Savukārt diskusijā “Sociālā slodze un sabiedrības izturētspēja krīzes laikā: ko varam darīt labāk?” galvenie ieteikumi:

1) NVO būtu jāpalielina finansiālais atbalsts vai jāpiešķir papildus labumi, piemēram, papildus nodokļu atlaides ziedotājiem.

2) Jāizveido un jāattīsta komunikācijas kanālu, kur NVO var viegli uzzināt tieši par savas konkrētās jomas aktualitātēm Saeimas darbā. Manabalss.lv darbojas pie šāda risinājuma.

3) Nepieciešams veidot jaunatnes jautājumu darba grupu, kas varētu koordinēt palīdzību jauniešiem, kurus smagi psiholoģiski / emocionāli / fiziski ir skārusi Covid-19 krīze.

Ar NVO kopsavilkumiem no diskusijas "Sabiedrības drošība un demokrātija pandēmijas apstākļos” var iepazīties šeit un diskusijas “Sociālā slodze un sabiedrības izturētspēja krīzes laikā: ko varam darīt labāk?” var iepazīties šeit

Arī Saeima ir sagatavojusi foruma kopsavilkumus, par abām diskusijām ar kuriem var iepazīties šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru