Translate

2021. gada 9. marts

Scenāriji Covid-19 ierobežojumiem

Īsumā:
  1. 2 scenāriji turpmākajai rīcībai saistībā ar Covid-19.
  2. Tie saistīti ar attālinātā darba ieviešanu, klātienē atļaujot strādāt tikai būtiskiem ražošanas uzņēmumiem.
  3. Stingrākajā no variantiem paredzēti tādi pulcēšanās ierobežojumi, kas atļauj iziet no mājas tikai neatliekamos gadījumos, piemēram, lai dotos uz slimnīcu, veikalu, pastaigā ar suni vai fizisku aktivitāšu nolūkā.
  4. Kopumā izstrādāti četri scenāriji.
  5. Attālinātajā darbā cilvēkiem piešķirtu 60 eiro, summu neapliekot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.
  6. Scenārijs paredz mazināt maksimāli pieļaujamo pasažieru skaitu līdz 30% no transporta ietilpības. Varētu arī atteikties no pašvaldību stāvvietu maksas privātam transportam.
  7. Tiek plānots pievērsties mērķtiecīgai Covid-19 perēkļu identificēšanai, veicot pūļa testēšanu un mērķtiecīgu skrīningu.
  8. Bērnudārzus paredzēts nodrošināt vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti.

Stingrākais ierobežojumu scenārijs

  1. pienākumu uzturēties savā dzīvesvietā vienas mājsaimniecības ietvaros,
  2. atstāt dzīvesvietu tikai neatliekamos gadījumos, piemēram, lai dotos uz slimnīcu, veikalu, pastaigā ar suni vai fizisku aktivitāšu nolūkā.
  3. reliģiskās darbības veikšanas vietas klātienē darbotos tikai reliģisko svētku dienās,
  4. pārtraukta muzeju darbība ārtelpās un dabas taku darbība.

Mācības paredzētas attālināti, izņemot bērnudārzu bērniem, kuru likumiskie pārstāvji paši nevar nodrošināt bērnu pieskatīšanu. Sporta norise notiktu tikai individuāli ārtelpās, izņemot Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu pilngadīgu profesionālu sportistu treniņi ārtelpās. Paredzēts, ka nenotiek nekādi sporta pasākumi.

Scenārijā paredzēts, ka veselības aprūpē tiktu nodrošināta:

  1. neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība,
  2. ģimenes ārsta sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi,
  3. Valsts asinsdonoru centra sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi,
  4. vakcinācijas pakalpojumi,
  5. veselības aprūpes pakalpojumi mājās,
  6. grūtnieču aprūpe,
  7.  laboratorijas pakalpojumi.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinās, ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot arī Lieldienu brīvdienas. Epidemiologi jau iepriekš brīdinājuši, ka iespējams straujš saslimstības pieaugums un īpaši lipīgā Lielbritānijas vīrusa paveida izplatīšanās.

Saskaņā ar iepriekš valdības atbalstīto luksofora principu par ierobežojumu mīkstināšanu varētu spriest, ja saslimstības rādītāji samazinātos līdz vidēji 200 gadījumiem uz 100 000 cilvēku 14 dienu laikā. 

Avots

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru