Translate

2021. gada 31. janvāris

Kā pārdzīvot Covid-19 otro vilni bez stingriem ierobežojumiem. Somijas pieredze

Valsts Baltijas jūras krastā. Stingru ierobežojumu nav, tirdzniecības centri un restorāni strādā, masku valkāšana ir ieteikta, taču ne obligāta, tāpat kā gandrīz visi ierobežojumi. Tomēr saslimstības ar Covid-19 rādītāji tur ir gandrīz tādi paši kā Igaunijā un Latvijā rudens vidū. Somija sasniegusi tādus rezultātus, apvienojot precīzu valdības komunikāciju, savlaicīgu plānošanu un apsteidzošu reaģēšanu. Arī tādēļ iedzīvotāji uzticas varai un rīkojas atbildīgi.

ĪSUMĀ:

1. Kā uz citu valstu fona izskatās saslimstības ar Covid-19 rādītāji Somijā. Neticami labi. Somijā pašlaik ir viszemākais saslimstības līmenis Eiropas Savienībā – septiņas reize zemāks nekā Latvijā un Igaunijā. Mirstība ar Covid-19 Eiropā zemāka ir tikai Islandē un Norvēģijā.

Lasīt vairāk

2. Kādi pasākumi pret epidēmiju tiek izmantoti Somijā. Dažādi – atkarībā no reģiona. Valsts mēroga stingru ierobežojumu Somijā nav, bet obligāto ierobežojumu skaits nav liels. Tikpat kā visām normām ir ieteikuma raksturs, tās tiek operatīvi ieviestas konkrētā reģionā, kad tur sāk pieaugt epidemioloģiskie draudi.

Lasīt vairāk

3. Vai ir ieceļošanas ierobežojumi, un uz ko tie attiecas. Jā, un stingri, tomēr robeža nav slēgta. Pašlaik brīvi iebraukt Somijā var tikai nedaudzu valstu iedzīvotāji – šīs valstis ir Austrālija, Jaunzēlande, Ruanda, Singapūra, Taizeme un Vatikāns. Visiem pārējiem ieceļošanai Somijā vajadzīgs attaisnojošs iemesls (tūrisms par tādu netiek uzskatīts), bet pēc iebraukšanas valstī desmit dienas jāpavada karantīnā.

Lasīt vairāk

4. Kāda bija varas iestāžu stratēģija pandēmijas pirmā viļņa laikā un kādi bija rezultāti. Veikto pasākumu kopums bija tipisks visai Eiropai: visā valstī bija ārkārtējās situācijas režīms – bija slēgtas robežas, atcelti masu pasākumi, nestrādāja skolas, restorāni, teātri, muzeji. Rezultāti nebija ne izcili, ne katastrofāli – apmēram divreiz sliktāki nekā, piemēram, Latvijā, bet divreiz labāki nekā ES kopumā.

Lasīt vairāk

5. Kā Somijā gatavojās epidēmijas otrajam vilnim. Lai gan vasaras mēnešos valstī saslimstība tikpat kā beidzās, jau augusta sākumā Somijas varas iestādes ierosināja virkni jaunu pasākumu, bet izstrādāt jaunu stratēģiju sāka jau maijā.

Lasīt vairāk

6. Kāpēc Somijas stratēģija cīņai ar Covid-19 ir iedarbīga. Ir vesels komplekss savstarpēji saistītu un cits citu pastiprinošu iemeslu: rūpīga plānošana un precīzi norādījumi, kas balstās uz uzticēšanos varas iestādēm, izskaidrošanas darbs un stāšanās pretī dezinformācijai, kā arī nacionālās psihes īpatnības.

Lasīt vairāk

Detalizētāk šeit

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru