Translate

2021. gada 25. janvāris

Latvija 20% no ES naudas ekonomikas atveseļošanai plāno tērēt digitālajai transformācijai

Lai veicinātu ekonomikas attīstību pēc Covid-19 pandēmijas, Eiropas valstis saņems līdzekļus no Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma. 20% no finansējuma, ko saņems Latvija, plānots atvēlēt digitālajai transformācijai.
Kādiem mērķiem šī nauda tiks tērēta, un kādus digitālos pakalpojumus jau šobrīd varam izmantot?

KONTEKSTS:

Lai novērstu koronavīrusa pandēmijas radīto kaitējumu Eiropas Savienības (ES) ekonomikai un stimulētu tās atgūšanos, Eiropas Komisija (EK) 2020. gada 28. maijā ierosināja ieviest vērienīgu Eiropas atveseļošanas plānu. Tam plānots novirzīt līdzekļus kopumā 750 miljardu eiro apmērā. 

Būtiska daļa no Eiropas atveseļošanas finansējuma tiks novirzīti Atveseļošanas un noturības mehānismam – jaunai EK centralizēti pārvaldītai budžeta programmai, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija. Šajā mehānismā ES dalībvalstīm 390 miljardi eiro tiks piešķirti kā neatmaksājami granti un 360 miljardi eiro tiks izsniegti aizdevumu formā. Programmai netiek plānots nacionālais līdzfinansējums. 

FM norādījusi, ka finansējums Atveseļošanas un noturības mehānismā pieejams laika periodam līdz 2026. gada vidum. Pēc FM aplēsēm,

Latvijas aploksnes garantētā ES finansējuma daļa būtu aptuveni 1,65 miljardi eiro un mainīgā daļa aptuveni 0,36 miljardi eiro. Papildus Latvijai indikatīvi būtu pieejami aizdevumi vēl 2,48 miljardu eiro apmērā.

Lai saņemtu "finanšu poti”, dalībvalstīm ir jāsagatavo nacionālais atveseļošanas un noturības plāns, kurā izklāstītas reformu un investīciju programmas līdz 2026. gadam. Dalībvalstīm plāni ar EK jāsaskaņo līdz 2023. gada vidum. ES Atveseļošanas un noturības mehānismam Latvijā iesniegti projekti 7,5 miljardu eiro apmērā. Pagaidām ierosinātie projekti ir bez lielām ambīcijām.

Vairāk šeit

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru