Translate

2021. gada 28. janvāris

Jauns vakcinācijas plāns - līdz 2021. gada vasaras beigām grib vakcinēt 70% pieaugušo pret Covid-19

Lai sasniegtu vakcīnu piegāžu apjomam atbilstošu potēšanas pret Covid-19 ātrumu, tiks organizēts kopēji vadīts vienotais vakcinēšanas tīkls, un līdz vasaras beigām paredzēts sapotēt 70% pieaugušo, paredz ceturtdien valdībā apstiprinātais Covid-19 vakcinācijas plāns.

ĪSUMĀ:

  • Paredzēts līdz vasaras beigām sapotēt 70% pieaugušo.
  • Būs vienots vakcinēšanas tīkls.
  • Cilvēkus vakcinēšanai reģistrēs jau iepriekš.
  • Ja kāds negribēs potēties, rindas kārtībā vietu piedāvās nākamajam.
  • Būs speciāls IT risinājums vakcinācijas procesa pārvaldībai.
  • No marta paredzēts ne mazāk kā 100 000 potēto nedēļā.
  • Īslaicīgi jāvar potēt arī līdz 150 000 nedēļā.
  • Ministrs gan atzīst, ka vakcīnu saņemšanas pīķus gaidāms tikai maijā, jūnijā.

KONTEKSTS:

Latvija līdz šim saņēmusi trīs “Pfizer” un “BioNTech” izstrādātās Covid-19 vakcīnas kravas – pirmajās divās piegādēs saņemtas 23 400 vakcīnu devas, bet trešajā – vēl 6800 devas.  Savukārt 12. janvārī saņemtas pirmās 1200 ražotāja "Moderna" vakcīnas pret Covid-19.

Latvija teorētiski varēja pieteikties lielākam “Pfizer/BioNTech” vakcīnu daudzumam, taču pēc veselības nozares ekspertu darba grupas izvērtējuma, ņemot vērā šīs vakcīnas specifiskās uzglabāšanas un izlietošanas prasības, pieņemts lēmums par mazāku daudzumu. Veselības ministrija gan uzskata, ka to nevar saukt par kļūdu. Taču pēc Eiropas Komisijas (EK) panāktās vienošanās ar ražotājiem par papildu “Pfizer”/”BioNTech” Covid-19 vakcīnu devu piegādēm Latvija nolēmusi iegādāties kopumā līdz 1,403 miljoniem šo vakcīnu devu, tiesa, šīs papildu piegādes sāksies no šī gada otrā ceturkšņa.

Tāpat  valdība apstiprinājusi ieceri pieteikties vēl papildus 646 510 Latvijai pieejamajām Vācijas ražotāja “CureVac” vakcīnām, tādējādi no šī ražotāja kopumā plānojot iegādāties 946 510 vakcīnu, taču arī šī vakcīna nav vēl apstiprināta izmantošanai ES.

Lielāko devu skaitu - aptuveni 1,7 miljonus devu - bija plānots iegādāties no “AstraZeneca”. Taču šī vakcīna vēl nav apstiprināta izmantošanai ES, par to plānots lemt 29.janvarī, bet jau pirms tam uzņēmums brīdināja, ka nespēs piegādāt vakcīnas solītajā apjomā, un izskanēja, ka līdz aprīlim Latvija varētu saņemt vien 110 000 devu no šī ražotāja.

 Vairāk šeit

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru